Actualiteiten

boekomslag Wat Stilte Wil, Arbeiderspers

Wat Stilte Wil

Een tot nu toe onbelichte periode uit het leven van Julius Röntgen en Anna Witsen is door de bekende auteur Arthur Japin opnieuw onder het voetlicht gebracht. “Wat Stilte Wil”, de titel van de onlangs verschenen historische roman, begon ruim 20 jaar geleden in de gedachten van Japin als een onderzoek en kreeg eerst gestalte in een filmscript. Het is nu verschenen in boekvorm, uitgegeven bij De Arbeiderspers. Het fictieve verhaal centreert zich rond het werkelijk gebeurde optreden van Anna en Julius in de zaal Odeon, dat plaatsvond in november 1888. Op dat moment in haar leven heeft Anna haar muzikale carrière weer mogen oppakken na ernstige weerstand door haar vader, Jonas Jan Witsen, lid van het bestuur van de Toonkunst Vereniging en telg van de schatrijke familie Witsen. Anna’s leven zou zoals iedere vrouw van haar tijd in dienst van haar echtgenoot komen te staan. Ze vecht ervoor om haar zelfstandigheid te behouden. Haar broer, de schilder Willem Witsen geeft op dat moment de eerste editie uit van De Nieuwe Gids. Anna vindt uiteindelijk niet de kracht om als talentvol zangeres een eigen weg te gaan. Haar tragische dood in 1889 werpt een schaduw over de beweging van de Tachtigers. Japin schetst op levendige wijze het culturele milieu van Amsterdam uit die periode en zet een fraai tijdsbeeld neer.


Amanda Maier

Toenemende belangstelling voor Amanda Maier

Sinds enkele jaren is er een toenemende belangstelling voor de muziek van Amanda Maier (1853-1894), de eerste echtgenote van Julius Röntgen. In haar korte leven heeft zij een klein oeuvre van hoge kwaliteit nagelaten: ruim 25 werken, waarvan een aantal werken verloren is gegaan (zie werkenlijst Amanda Maier). Na haar huwelijk in 1880 kwam haar muzikale carrière tot een einde en raakte haar compositorische oeuvre in vergetelheid.


Muze van Zuid

Tijdens de vijfde editie van het muziekfestival Muze van Zuid (14 t/m 18 september 2022) worden enkele composities van Amanda Maier uitgevoerd, waaronder het pianokwartet in E-klein, Preludes voor orgel, en Klavierstück voor piano. Het pianokwartet was Amanda’s laatste werk uit 1891. Het is sinds 1897 niet meer te horen geweest.


Cd-project met alle werken van Amanda Maier

Het Zweedse cd-label dB-Productions o.l.v. Erik Nilsson werkt sinds 2015 aan een project waarbij alle uitgegeven en niet-uitgegeven werken van Amanda Maier op cd worden vastgelegd. Tot nu toe zijn de volgende cd’s verschenen:

  • Amanda Maier vol. 1 (Maier-vioolconcert en pianokwartet en Röntgen/Maier-Schwedische Weisen und Tänze voor viool en piano)
  • Amanda Maier vol. 2 (vioolsonate, 9 Stücke voor viool en piano, 4 liederen op teksten van Wirsén)
  • Amanda & Julius (Maier-Preludes voor piano solo en Röntgen/Maier-Zwiegespräche voor piano solo)
  • Amanda Maier vol.3 (pianotrio, strijkkwartet, St. Nicholas-Schwank, Klavierstück, Preludes)
  • Couples in love and music: liederen van Julius Röntgen en Amanda Maier en van Hans von Bronsart en Ingeborg von Bronsart

Amanda Maier jpc.de


Cd-project Mark Anderson                                               

Enkele jaren geleden ontdekte de Amerikaanse pianist Mark Anderson, verbonden aan de University of British Columbia te Vancouver, de muziek van Julius Röntgen. Sindsdien heeft hij zich gewijd aan het oeuvre voor piano solo van Röntgen met als resultaat vier cd’s die verschenen zijn bij Nimbus Records met onder meer de volgende werken: Czárdàs-Variaties op. 25, Hartmann-Variaties op. 38, Drie Romances op. 32, Drie Ballades en de Sonates op. 2 en op. 10 en de Sonatine op. 63. Het project zal in de komende tijd nog worden voortgezet met opnames, samen met zijn echtgenote Michelle Mares, van muziek voor twee piano’s.

Nimbus Records Julius Röntgen


Interview in The Pianist, 2019 nr. 4

Lees hier een interview in het magazine The Pianist met Mark Anderson, tijdens zijn bezoek aan Amsterdam in september 2019.